Thursday, 25 March 2010

Penuduhan Tak Berasas Seorang Perempuan Cetek Minda Yang Paranoid Semata


First off, I'd like to say sorry to my ex-colleague (Azwan Rahimi) for posting this entry. Tapi Wan, kau tak salah! Kau tak perlu pun sebut SORRY banyak-banyak kat aku masa kau call aku tadi.


PERINGATAN! : Kalau korang ada benda lebih penting nak buat, korang buatlah dulu. Because this will be a very long, dragging entry.

Ok, here the story goes.

Last Sat, aku, Nairus, Piyya+cousin+a gf pergi berhuha kat KL Live (formerly known as Life Centre) for Zee Avi Showcase. :) Mulanya begini. Ok, aku cerita dari mula macamana aku tahu Zee Avi homecoming showcase tu. Wan invite aku ke event tu thru fb. I was all excited. Aku terus RSVP then, invite Nairus, Piyya, Kak Maya, Zahiril Adzim, Kak Lind, and a few more frens to the event, then aku post up kat Wan punya wall cakap kalau dia dah tau harga tix n how to get em aku mintak dia roger aku. A couple of days later, aku follow up dengan dia (kot--tah aku pun dah lupa tentatif sebenar). Pastu Wan kata, tix kena beli thru AirAsiaRedTix. Aku dah hampa dah. Tapi, aku terus confirmkan dengan Nairus (sbb dia je yang respon kat invitation aku itu hari) whether dia nak pergi ke tak. Lepas confirm, aku terus sms Wan mintak tolong dia belikan tix tu. Bla bla bla - long story short, tix pun dah dapat and Wan pun kata yang Piyya pun ada beli tix.

Bla bla bla.... Tibalah Saturday, 20th March.

Sejak Friday lagi aku dah serabut nak fikir pasal Sabtu. Ive to attend my Algebra Extra Class from 3-6pm at 13 Shah Alam. Cukup stress otak aku memikirkan alasan nak minta Sir Bala release aku awal. But at the same time, hati aku berbelah bagi nak blah awal sebab final will be just in two weeks time. So, korang faham-faham jelah kan. Kalau nak harap belajar sendiri Trigonometry memang HARAP MAAF lah kan? Hahaha.

Ok, serious. Kebetulan hari tu Sir kata nak release class awal. Aku pun rush macam orang gila dengan tak on radionya dalam kereta. Akhirnya berjayalah aku sampai kat KL. Naik Monorail. Tenenenenet. Sampai KL Live. :)

Sampai. Ambik tix kat Wan. Queue kat dia sambil tunggu Nairus and Piyya (yang terhegeh-hegeh nak sampai sebab dari Ampang). Bla bla bla. Nairus sampai. Jumpa Mawk and her t
wo lil bros along with Paan. Sampai gate nak bukak, si Piyya and fren and cousin tak sampai-sampai lagi. Sampailah dah scan tix kat tingkat atas, Piyya tak sampai-sampai lagi. Haihhhh! Wan dan kawan dia dah masuk lama dah.

Aku sebenarnya, time tu frust gila dah sebab aku datang awal, tapi aku tak dapat nak enjoy the show at the front line. HAMPA. 'Semua pasal Sufiah!'-ni aku bebel dalam hati. Last-last, bila dah ramai yang masuk, aku dengan penuh rasa selfish
masuk dalam dengan Nairus sebab dah banyak kali staff KL Live tu cam sound kami suruh masuk sebab blocking the passage. Kami pun tinggalkan tix Piyya kat staff situ and terus lari masuk dalam. Tolak-tolak orang and cari Wan and fren (yang dah tentu-tentu dah dapat diri kat front row). Kami scan thru the crowd. Hah! Nasib Wan tinggi, so dapat detect. Sekian. So, kami terus ah buat selamba badak tolak-tolak manusia yang block kami. COOL! Sampai. (Kadang-kadang kita kena pentingkan diri kalau nak capai sesuatu). :p -Maksud aku, goal aku nak berdiri kat front line. (Kang ada pulak yang fikir lain kan? Manusia ni kan macam-macam perangai. Pffffttt!!!)

At last, Piyya and company sampai. Tapi, masa tu crowd dah sangat besar. They didn't manage to come and join kami di same spot. There were too many ppl in the room. So, kami moshing masa show to asing-asing. (Gila tak best).

During the 'wait'. Aku dengan Nairus tersangatlah boring, sebab tak ada opening act eh. Boleh? Haihhh! Berbekalkan handphone bercamera cap ayam aku tu, aku pun camwhoring lah dengan Nairus sambil mengisi masa-masa yang terluang dan juga sambil menghijack space orang lain kat tepi kiri kanan kami. Haha! Jahat kan? Ahhh, lantak ah! Asalkan aku dapat berdiri dengan selesa during the show. :)

Habis show, aku cari Mawk, Paan and the bros kat tepi stage belah kiri. Pastu, Piyya datang kat kami. Kami camwhoring lagi sampai kena halau dengan security. (Celaka!) :p Lepas tu, Piyya ajak ambik gambar dengan Wan. Aku pun macam 'Mane Wan? Dia dah keluar k
ot!'. Sekali, Piyya scan punya scan. TING! Nampak Wan dan kawannya. So, kami pun ambiklah a couple of piccies. Yela, buat syarat reunion. Haha. Reunion lah sangat setakat 3 orang je kan? Tak sesuai. Pastu, kami keluar and turun bawah. Hang around jap kat luar KL Live tu. Bayar duit tix kat Wan. Tata-tata after 10,15mins camtu.

THAT'S IT! ITU SAHAJA.

We made our separate ways. Piyya balik dengan cousin and her fren. Aku balik dengan Nairus.

Tapi, hari ni, aku adalah dapat this pm from a stranger named FARADILLA TAHIR (Sila search di Facebook untuk user ini). Here's the message like :

Between You and Faradilla Tahir
25 March at 11:05 Report
ziza ba aidan..atau nadia aziz.may i add u as a freind list?would u mine..




(Pardon her grammar. So, korang kena faham sendirilah maksud dia tu ok!)



First sekali yang aku benci bila orang yang aku tak kenal tapi panggil aku dengan nama penuh aku. NADIA AZIZ. Aku cukup tak suka. Dalam hati aku kata 'Aku tak pernah ada kawan nama Faradilla Tahir'. So, untuk pastikan yang aku mungkin terlupa, aku pun usha lah page dia. Ada 1 mutual friend in common i.e. Farra Kassim (Kak Elly, my ex-colleague kat CTB). Lagilah aku pening. Who the hell is this person? Dan paling scary, dia pakai gambar aku, Piyya and Wan kat Zee Avi Showcase as default pic kat profile dia. Aku sabar lagi. Aku capai fon Nokia aku, call Piyya dengan niat nak tanya, siapakah mysterious stranger itu. Piyya check fb dia. Tgk info, mutual friends ada 2orang. Kak Elly and Nuar. Both pun from CTB juga.

Mula jadi pelik.

Piyya volunteered nak call and ask Wan personally. And so she is his fiancee. Persoalannya sekarang, what the fish does it has to do with her using our (THREE of us-me, Piyya and Wan's) picture as her default picture? And there's an album in her profile named DASAR PEMBOHONG yang ada more than three piccies of me (and Nairus) in it!!!!!! Apa kes kan? Masa tu, dalam hati aku dah menyumpah seranah dah.

Right after Piyya calling Wan for explainations, Wan text aku.

CTB Wan : nard sorry la kalo tunang aku kaco ko. ko wat x layan je. sorry byk2 eh

Saya : Ok. Tp gambar2 aku sume ni pastikan die delete dan tak simpan langsung di mana2. Harddisk. Pendrive. Desktop dll. Eyh wan? Tq.

CTB Wan : ok. sorry byk2 kalo die ade ckp ape2 pasal ko.

*Aku censor satu line from one of the messages sebab aku masih rasional. Aku kena jaga hati semua orang. Kalau ada yang tak puas hati, kata aku ni penipu ke, perempuan gatal ke, sundal suka nak rampas TUNANG orang ke, sila confront aku sebab aku ni jenis yang pegang konsep BERANI KERANA BENAR. Harap maklum yang fon aku ni terlalu besar kapasiti simpanan datanya. Bila-bila masa je kalau orang-orang yang ada rasa tak puas hati dengan aku tu boleh jumpa aku dan check for yourself lah my text messages. :)


Aku pun tak reply dah message Wan lepas tu. Lagipun, aku bukan rapat sangat dengan Wan. Hehe. Tapi, lepas tu, aku mengadu kat Wan Amirul Muzaffar (Wan jugak ok! Huh!) pasal aku kena attack dengan someone.

Thing was ok lah after that. Sebab aku harap Wan boleh handle fiancee dia yang paranoid lagi insecure tak tentu pasal tu. Aku pun cool lah. But that didn't last for long sebab perempuan tu pm aku lagi. Here's the message:
Between You and Faradilla Tahir
25 March at 12:49 Report
hye nadia.nadia,anything u not satisfied,u can direct with me.i xkan delete pic tu.i know that is yours.but dont know who is azwan rahimi between us..?u amik gambar tu dengan tunang orang yer cik nadia


(Sorry, ada masalah sikit masa nak paste ni. MacBook sangat pelik ok! Sorry!)

Korang mesti nak tengok gambar yang dimaksudkan, kan? Ok, aku upload jap!

Inilah dia gambar yang KONONNYA sangat kontroversi tu. Amacam? Memang ekstrim kan aku 'memeluk/mencium' Wan kat dalam gambar ni? *PFFTTT!*

Lepas tu, ada lagi pm yang seterusnya. Nah, ini dia :

Between You and Faradilla Tahir
25 March at 13:11 Report
nadia,i minta maaf kerana tak minta izin utk amik pcture tu dari u.i amik picture tu kerana azwan rahimi bagi satu pengajaran buat beliau.nadia,kalau awak berada di tempat i pun..awak tentu akan marah.i xsalah kan awak.tetapi i menyalahkan azwan rahimi.memang i sengaja meletak kan pic tu as my profile pic.to let him know..he is a " BEUTIFUL LIAR ".ada something yg berbangkit dalam hal ni.u perempuan,i perempuan.kita sama2 perempuan.picture tu memang buat i suprise..
25 March at 13:29 Report
i baru dapat tahu yg piah call wan n say sorry bout this.nadia,i nak tanya u betul2...betul ke u all xtau wan dah bertunang..?n bila u dapat tahu yg wan dah bertunang?i appreciate sangat2...kalau u reply pertanyaan i ni.i nak tahu mcm mana u semua xtahu.



Aku geram nak reply pm ni tau. Sebab, Nairus and Sufiah pun expressed their kegeraman. Diorang kata 'Takda kepuasanlah kalau tak balas apa-apa. Memang mendiamkan diri tu bijak. But saiko tu akan anggap kau bersalah!'. Aku pun, text Wan Amirul Muzaffar. Dia kata 'Tak payah. Buat ape?'. Oleh itu, aku pun tak reply la. Dalam hati aku kata 'Kalau aku reply, aku pun keanak-anakan. Dahlah keanak-anakan. Tak rasional pulak tu. Dahlah tak rasional, shallow minded pun sama. Kau cool, Nadia. You're not that cheap'. Dan, aku cuba senyum dalam hati aku. Cuba selindungkan marah aku tu.


It didn't end at these two PMs. Ada lagi. Nah...

Between You and Faradilla Tahir
25 March at 14:23 Report
i take out already all you pic.so now,please remove azwan fb from ur list.



(Mengantuk aku taip entri ni. Seriously. Haha.)


SILA TAKE NOTE. TUJUAN AKU POS ENTRI NI ADALAH MURNI. AKU TAKNAK KAWAN-KAWAN AKU SALAH FAHAM. AKU TAKNAK ADA ORANG-ORANG CAKAP AKU NI PERANGAI MACAM LAHANAT. AKU TAKNAK. AKU NAK SEMUA ORANG TAHU MY SIDE OF STORY SEBELUM MENGHUKUM AKU DENGAN SEWENANGNYA. SEBENARNYA, AKU NAK TULIS LEBIH PANJANG LAGI. TAPI AKU DAH SANGAT MENGANTUK.


**FOR SAFETY, AKU MUNGKIN AKAN BUAT LAPORAN POLIS. MANALAH TAHU KAN? MANUSIA NI, MACAM-MACAM JENIS.


18 comments:

  1. Ok, my sincere response here, pls be reminded that this is just a piece of my mind, personally. Takde kaitan dgn yg idup, yg xberapa nak idup mahupun yg dah x idup lagi. Expecially Wan, no offence bro...peace!

    Also, pls read my comment as a whole picture, generally, not bound by this issue nor anybody in this holly world.

    So, mmm....aku pun tak tau apa nak jadi dunia skang nih....semenjak dua menjak nih selalu sangat berlaku penyalahgunaan teknologi. Walaupun pada dasarnya niat itu mcm ala-ala murni ttp perlaksanaannya selalu "defeat the purpose". FB adalah satu bentuk forum / jaringan yg sangat baik kalau digunakan dgn cara yg betul & akan menjadi sangat tidak baik jika digunakan sebagai platform untuk melepaskan perasaan atau menghentam org lain. Mcm dadah la, kalau guna untuk perubatan mmg baik tp kalau makan hari2 dah kira bangang...coz consider bunuh diri. Awas, we are bound & governed by certain act. Jgn sampai kena tangkap or saman malu... ishh... leceh la...!!! Menggunakan pic org lain untuk apa tujuan pun, tak kira baik @ ala-ala baik @ tak baik langsung, TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI di dlm undang2. Tak ambik iktibar ke kes2 yg happening skang nih? Apatah lagi dlm FB yg jaringannya melangkaui sempadan pemikiran kita.... Moreover, there's multi-level of status, races, religous, thoughts, capability, standards etc...etc.. in the friends list. Worst if the family members are also counted in. What kind of bloody impression do you expect to get in return of your such harrasment? Come on, let's be fair and square. Takkan aku salah kalau aku tak tau kau dah bertunang? It's the responsibility of your tunang to keep you updated of any ongoing ocassions...!!! That's fundamental in the first place. Please. This is my very sincere satement ever made in my life. Masa ngurat binik aku dulu pun aku tak sincere macam ni. Tapi yela, suspicious tu kan tanda sayang...tapi tak perlu terlalu over-acting takut org cop kita paranoid. Tak salah bertanya, tapi agak2 la. Tanya baik2.. aku rasa takder org yg akan terluka kalau betul2 ikhlas & betul caranya. Jgn ikutkan perasaan sangat, org lain tu pon bukan batu, sama jer mcm kita ada hati ada perasaan.

    Final words, peringatan untuk diri aku sendiri & untuk kawan2 yg mahu meramahi tahap rasional aku:-

    1000 patah perkataan baik yg kita lafazkan belum tentu kita akan dapat 1 orang kawan, tapi 1 patah perkataan yg tidak baik akan memusuhkan kita dengan 1000 orang kawan.

    Tepuk dada tanya selera.............salam.

    ReplyDelete
  2. hahhaa.... psiko dowh!!!!!
    mmg faverite ko nk report polis ek...
    saman malu je... 2 juta cm nabil kene..

    ReplyDelete
  3. mebi si wan tu, xbgtau tunang dia yg dia pg tgk zee avi tu ng girls (iaitu korang). so bila dia tjmpa dat pic, walaupun xde ciuman rakus mahupun pelukan menggoda, dia just tkejut and emo, and membuat tindakan sebegitu. mebi la plak kbetulan ada isu lain between them, so tmbh lg dgn bnda ni, so dia jd cmtulah kot. (aku ni pengarah filem ke, siap bg gambaran bagai) 1st aku bc entry ni td pun, aku mcm nk kutuk minah tu. gile poyo tetibe. but we're not in her shoe. kita tak tau ape bnda sbenanya isu dia n wan tu. so nad, ko sbenanya terkena tempias je, dun wery. juz ignore. hehehe

    ReplyDelete
  4. OMG~ come on~ grown up~ TOTALY x matured ok

    ReplyDelete
  5. Wow. Otai ctb. Saye tau anda sape. Thanks abg. Tersangatlah betul. Thanks thanks thanks for the comment. Saye harap die bace komen abg dan terus mendapat pedoman hidup.

    ReplyDelete
  6. Tanpa nama 1: hehe. Cis. Siapekah anda? Weh, for safety ok. Probability untuk event camni boleh terjadi seperti dia membomohkan aku ke? Kan? Yela, kalau dia kaki kuat emo camni, kemungkinan untuk die masih menyimpan gambar2 aku tu kat dalam thumbdrive ke, harddisk ke, external harddisk ke. Kan? Aku yg innocent bagai ni plak nak terima akibatnya? Sape nak jage mak aku kalau aku sakit? Kan?

    ReplyDelete
  7. Tanpa Nama 2 : Erk, sape ni? Hehe. Hmm, menurut kata Wan, this is not the first time benda camni terjadi. Wan kata, everytime kawan2 tag gambar die, mende camni akan jadi. Do i need to say more? Jadi bagi aku, Wan cuma taknak bgtau sebab ko bygkanlah kalau benda sekecil ini dia perbesarkan, kalau Wan sebut nama kawan yg tak pernah dia sebut (perempuan pulak tu) pasti die punye emo lagi kaw2 kan? Bg aku Wan pun taknak hilang mood. Dia mesti nak layan zee avi dengan tenang. Kan? Tapi ni yang aku rasa lah. Sbb aku kenal sangatlah Wan ni. He's not the type yg suke flirt sane sini. Jadi to the fiancee, sila bersyukur.

    ReplyDelete
  8. Tanpa Nama 3 : I think i know who u are. Gf encik labah-labah kan? Haha. :p betul babe. I pun tatau la. Camne bleh terlintas die nak jeles ngan i u... Kalau i ni hot cam u takpe gak kan? Haha.

    ReplyDelete
  9. yes we are not in her shoe tp adakah alasan itu membenarkan die nak menyerang orang tak tentu pasal.bertindak biarlah mengikut akal dan bukan perasaan.ikut hati mati.duhhh..siap amek piccies org bagai.bile sedar menuduh org tak bersebab kan dah.sape yang malu?anda juge.eiii.(komen bertapis utk menjaga hati wan)

    ReplyDelete
  10. kak,take care ok.saya sentiasa dibelakang akak.jadi perisai! =)

    ReplyDelete
  11. hehe. saya tanpa nama kedua td nak menyambung jgk lg. hahaha.
    nad, ko sabo je la ye. take it easy. seriously bende2 cmni kita xbole nk slhkan pempuan si tunang wan tu td je. kita xtau citer dorg. klu ko ckp mengikut kata wan, tunang dia mmg slalu cmtu, then itu kata si wan. kita xpnah dgr from side pempuan ni td.
    cuma mgkin dia emo terlebih sket. kita mmg bole ckp dia xrasional n mcm2 lg skarang, tapi sptmana aku ckp sblm ni, we'r not in her shoe.
    cuba bygkan klu kita punye tunang/bf/laki kua kemane2 (walau ke kdai mamak je pun) but xbgtau spatah haram pun, n suddenly ade pics.dia outing with other girls (walopun bkn mggatal), still perasaan kita ada sdikit jeles n tertanya2, 'knapa dia xbgtau aku?'. bkn la maksudnya disini kita kna report 24/7 apa yg kita buat kat our partner, (ditujukan kpd wan), but communication penting, br la xjd slh phm. bila pempuan tu slh phm, effectnye ni la, terkena kat ko nad.
    so,sbnarnya kat sini, isunya ialah antara si wan tu n tunang dia je sbenarnya. mmg bkn slh ko nad, tp dh situation tu yg buat jd bnda ni.
    tp mmg la ksian kat ko yg terkena tempiasnye.

    my advise: juz ignore coz pempuan tu juz emo saje, klu dia biatch and jeles buta, dh lama dia maki hamun ko carut x igt dunia suma. tp dia juz send msg yg ayat dia tu, pd aku biasa je. nmpk mcm org yg tgh konpius n pnuh masalah. ksian pn ade jgk la.

    kpd nad, ko jgn igt aku backing pompuan tu ke ape, aku kwn ko jgk, tp mls nk bgtau nama, konon pemalu la aku ni. hahaha.
    kpd wan, aku xknal ko pun, tp byk sbut nama ko dlm komen aku, sori ye, tumpang lalu.
    peace nad, peace.

    ReplyDelete
  12. Tanpa Nama 4 : i love u lah! Saye tau awak sape. :) hmm tu la. Kalau saye, saye takkan meroyan begitu. Selidiklah dulu sebelum meroyan tak tentu hala tu kan. Haihhhh. Kan dah malu! (atau mungkin dia takde perasaan?). Org lagi nak menambah kawan, dia lagi nak membuang kawan. Come on la.. Abes kalau saye kahwin nanti saye pakse suami saye delete fb, twitter acc bagai lah? Broaden up minda sikit pls. 1Malaysia katenye, an??

    ReplyDelete
  13. Mimiette : thanks dik! :) uhuhu. Miss the two of u.

    ReplyDelete
  14. Tanpa Nama 2 : aku rase aku tau dah ko sape kot. Nyanyanya. Backing la backing la die. (buat2 meroyan). Haha. Part yg aku tak salah tu mmg dari 20th tu lagi aku rase aku takde buat ape2 salah seperti kegiatan luar tabii ke dgn Wan tu kan. Dan untuk aku yg tau cite semuanya. Segala sms mereka (yang saiko tu sendiri post kat fb), mmg Wan tak salah. Wan tak salah. Jgn degil. :p degil la Tanpa Nama 2 ni. Hep hep!!!

    ReplyDelete
  15. hahaha..awak tau kan sy cukup pantang dgn perempuan jenis bodoh begini..ape dia ingat orang batak ke dgn bf/tunang dia tu?? tolong la..grow up la weiii..bak kata fatah..dia ingat ni tahun 1950 ke nk perangai bebudak cmtu?? pelishhh...hell..

    ReplyDelete
  16. KN. saya lambat reply la komen awak. hmm. saya tau. saya tau la saya single. tapi perlula die meroyan sampai camtu kan? shite. and and... ah, malas a nak cakap lelebih.. an?

    ReplyDelete
  17. sayer suker cara awak!!stail!:)

    ReplyDelete
  18. aM : thanks. stail macam mana eh? :P

    ReplyDelete