Monday, 14 February 2011

Tangguh-menangguh is so not me!

Adoi. Sem ni aku boleh terbusy pulak ngan kerja. Time sem yg semua subject ada esaimen, time tu lah management nak tukar itu ini.

Sumpah! Banyak gila backlogs aku kena clearkan. Kerja mcm lembu beb! Tak tipu! :/

Ok. Progress esaimen saya :

1. Comm n man tech - baru tiga pages

2. Statics - baru jawab satu soalan out of two Qs. (soalan dua je, tp ada anak-anak soalan tau! Hehhhh!)

3. Motion, fluids n waves - tak sentuh lg walaupun soalan no 1 dia senang.

Adoi. Camna nak bahagi masa? Nak potong kuku pun takda masa. Takda masa nak curi dah. Bila balik rumah dah letih gila. Weekend kerja, kalau xkerja, ada klas. PH kerja. :(

Kesian akuuuuu.

Ok. Dahlah. Nak tidur. Bye!

Sent from my iPhone

Saturday, 12 February 2011

More on hardest thing.

Friends are married, getting married, engaged, getting engaged, have boy/girlfriends. But i am nothing close to that.

The facts that the statistics where most of the ppl in my circle of friends are settling down only fears me off SOMETIMES really fears me off. (You with me?).

Am i weird or am i just a workaholic type who only mix around with the same social cliques?

Is it wrong, to feel this neutral, never really worry about settling down, feeling too comfortable of being single at this age?

Or maybe there is a conservative side of me? Well, if there is, that makes me, myself as a person who's in denial, isn't it?

Sent from my iPhone

Hardest.

I cannot imagine myself in a relationship. I cannot see the picture of me, in a car with a guy who loves me, going on a long journey.


Sent from my iPhone

Saturday, 5 February 2011

Karakter Melalui Penulisan

Hee, I am all excited! I just found out a friend's twitter account which led me to another finding i.e. his blogspot address. :) Wuhooo, I never know that he blogs. Saya pun tak tahu kenapa saya nak eksaited. Okay, here it is, when I have (tonnes of) free times, I'd love surf in to my blog and read all the backlogs from all the blogs that I've followed. :D

Bagi saya, sebenarnya, dengan membaca entri kawan-kawan kita, kita dapat kenal dengan lebih rapat lagi siapa kawan-kawan kita tadi di sebalik karakter mereka di luar. For me, it is fun to discover the other side of your friends by their writings. Pendapat saya, karakter sebenar seseorang boleh dirungkaikan oleh penulisan seseorang kerana semua orang menulis melalui hati mereka. :)

TAPI..

Si Nairus dengan Najjah tu dah berkurun tak update blog! Eh, saya ni cakap orang pulak. Sendiri pun jarang-jarang mengadap pc. Haha.

Ok, saya nak kena resume buat kerja sekolah saya. How's your holiday so far guys? Enjoy the week-end tomorrow until its last drop. :)

I'm beautiful.disgrace signing off now.


Love.

Tuesday, 1 February 2011

RESTORAN HASLAM : PILIHAN ANDA? BUKAN PILIHAN SAYA (LAGI)!!!

Korang biasa dengar Restoran Haslam tak? Ya, yang DY Haslam punya restaurant chain! Bijak! Saya baru balik dari restoran ni yang kat Jalan Pahang Barat. Saya memang selalu pergi makan kat situ. Walaupun doktor keluarga saya pernah mengadu kat saya tentang harga yang mereka caj tak berapa nak berpatutan (lebih-lebih lagi lepas diorang reno ada wood wall finishing), saya masih lagi ke sana. I dont have much choices actually. Kedai-kedai masakan Melayu kat area rumah saya semuanya lousy gila! Nak taknak, saya pergi juga walaupun mahal. Sumpah! Memang mahal. I can get a lot cheaper compared to their price dengan lauk yang sama kat kedai lain. (Alah, branding power lah tu!) Ah, whatever!!! Kedai makan, tetap kedai makan!

Tujuan saya tulis entri ni, bukan nak menjatuhkan nama DY dan rantaian kedai makannya. Saya takda niat serong macam tu. Tujuan saya adalah supaya mereka (kalau mereka baca), dapatlah melakukan perubahan sedikit sebanyak.

Restoran cawangan Jalan Pahang Barat ni memang kecil je. Sempit sangat! Meja pun rapat-rapat. Biasanya, kalau saya datang makan kat sini saya akan duduk di ruang berhawadingin atau kat kaki lima kedai. Kalau saya makan di kaki lima kedai tu maknanya saya lepak malam. Sebab, saya cuma makan sama ada laksa atau nasi lemak. Jadi, saya tak gunakan sinki.

Tapi tadi, masa saya dan emak saya sampai, the airconditioned area was full. Saya pun, sebab lapar sangat terus pergi kat tempat lauk-lauk untuk recki. Tak pedulikan langsung pasal meja ada atau tak. Emak saya habis pilih lauk dulu, so, dia dah chup meja yang last sekali. Saya pun, ok kan aje lah. Lepas tu, saya pergi cuci tangan kat dalam (belakang ruang makan hawadingin) dan mula makan di meja kami. Lepas tu, emak saya pula sampai serentak dengan kakak pelayan yang nak ambil order air. Sambil tu, emak saya tanya, "Mana Adik (saya) basuh tangan?". Saya jawab, "Kat dalam, tempat biasa". Sekali, kakak pelayan tu menyampuk, "Eh, kat sini pun boleh basuh tangan", sambil point ke betul-betul belakang saya. Masa tu saya dah geleng kepala dah. Just imagine lah, the thing was less than a feet behind my back.

Saya dah start makan, takkan saya nak beralih ke meja lain yang belum tentu ada kosong? Kan? Cukup logik kan?

Sepanjang masa saya dan emak makan, banyak kali pelanggan lain datang ke sinki tu untuk cuci tangan mereka lepas makan. Saya dah mula rasa annoyed. Oh emm gee, these ppl! Tak boleh ke cuci tangan elok-elok? Buta ke tak nampak saya ada kat situ. I was trying to eat kot! Tapi saya tak salahkan mereka. Ok, saya salahkan mereka juga sebab mereka tak gunakan common sense langsung masa nak cuci tangan. Tak boleh ke buka air perlahan saja? Boleh tak jangan renjis air tak tentu hala?

The first person who "accidentally" sprinkled the water on my back was an old lady. Older than me but not so old. Early 50's. But still, old enough to think wisely right? Ada orang makan dekat dengan sinki bodoh tu tapi kau sesuka hati je renjis air kat tangan kau tu lepas kau cuci, kat dia. Macam tak sekolah.

Lepas tu, ada pula budak kecil maybe dalam empat tahun macam tu. Mak dia suruh dia cuci tangan sendiri dengan keadaan saya yang sedang cuba menjamu selera dekat-dekat situ. Manalah otak mak dia ya? C'monlah! As if that that's the only sink in the premise. Otak letak kat tapak kaki agaknya. Percuma aku mencarut dalam hati tadi. Damn!

Lepas aku selesai makan, aku pun nekad nak komplen kat orang yang in charge menjaga kedai tu i.e. abang kepada DY Haslam. Aku pun approach lah dia.

"Uncle, saya minta maaf ya, tapi saya nak buat komplen sikit.."

*Oh, he and his blurred face!* (Bila aku fikir balik rasa nak lempang je).

"Saya minta maaf ya, tadi saya tak perasan anda sinki kat sini, so masa saya tengah makan, banyak kali terkena percikan air orang basuh tangan"

Hah... Korang nak tau dia cakap apa?

"Nak buat macamana. Benda dah diorang design macam ni. Bukan kita yang design. Tak boleh buat apa lah"

Dont you think that's the lamest excuse? The least that he could say is SORRY lah kan? I am his customer. Dia boleh jawab pasal design? WTF?!! YOU SHOULD HAVE NOT PUT A TABLE RIGHT THERE LAH YOU LUN! Cara dia cakap angkuh gila, macam ada gap yang sangat jauh antara saya dengan dia. AT LEAST, GO AND LEARN SOME PR SKILLS BEFORE YOU OWN A BUSINESS LIKE THIS. Saya rasa dia memperbodohkan diri dia sendiri. Saya ni pelajar engineering. GDM, dia nak salahkan design? OMG! Saya kecewa gila. Serius! Saya memang sangat kecewa.

Orang Melayu bila dah kaya raya macam tu lah! Mendongak ke langit. Lupa daratan. Dulu, anda tu orang senang ke?? Tak payah jawab! You, rich people treat us the poor like bastards. Things like these are not just delivered verbally, but also through your gestures.

Dengarlah nasihat saya, pergilah belajar public relation skills. Memalukan diri sendiri sungguh kalau cakap dengan customer macam tu.