Wednesday, 26 December 2012

Fate and destiny.

Ive learnt that everything happens for a reason.

1) I chose not to be in science stream class. Fated. If i was to be a science stream student in 2000, I may not have been friends with Nairus, Najjah, Hanie, and other Muadzam's friends.

2) If I studied science, and did well, i may now become a doctor just like my bestfriend. I would probably fail as a doctor, for the fact that i get damn exhausted easily. Being a doctor would make me die faster. Haha. Again, Allah knows what's the best for me.

3) Wrongly took up the educational degree. Haha. I think I am destined to be an educator. I can feel it!

4) To be brokenhearted just about the same time as my bestfriend. Fated. It brought us closer just like the old times. Though we're busy with our career, we still managed to try and find a little time for each other. We talk almost everyday of the week just like when we're apart while doing our tertiary study.

I dont know. I am still trying to be a good Muslim. Still trying hard to be one. I am far from perfection. I give up hope and faith sometimes when faced by obstacles. But im glad i have friends on my side who always keep me on the right track again.

I believe that there are reasons for every single thing that had happened or is happening or going to happen in my life. He made the best plan for all of His servant. Allahuakbar. Only He knows what the reasons are.

I know there'll be a better future ahead of me. InsyaAllah.

Monday, 10 December 2012

Babble Inc.

Dari dulu sampai sekarang. Sendi-sendi ni tak pernah gagal. Setiap satu rasa pelik yang seakan goosebump itu adalah satu tanda negatif yang sangat positif hasil tindakbalas naluri wanita aku.

Oh, yes. Memang complicated. Kena baca perlahan-lahan.

Tapi tulah dia. I kinda sensed something from the posts. Something that is not good. Like someone who's not supposed to be there was there. Times two.


Sent from my iPhone

Bila

Bila emosi tak stabil, we tend to write a piece of good shit! That when we're stable again, that piece of good shit sells!

Tiada apa yang perlu dibuai tinggi dengan harapan untuk lebih kurang 100 hari kemudian dari masa hadapan.

Jangan harap. Jangan pernah bermimpi sebab kau pun harus sudah sedia maklum—mimpi itu terlalu indah.

You dont serve Him good enough. Jadi, apa perlu meninggi harap?

Lanjut.
Sent from my iPhone

Saturday, 1 December 2012

Tanda-tanda Kiamat

Kiamat menurut Agama Islam di tandai dgn:

- Kemunculan Imam Mahdi

- Kemunculan Dajjal

- Turunnya Nabi Isa (AS) 

- Kemunculan Yakjuj dan Makjuj
 
- Terbitnya matahari dari Barat ke Timur

- Pintu pengampunan akan ditutup

- Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah & akan menandai muslim yang sebenar-benarnya.

- Kabut selama 40 Hari akan mematikan semua. 

(Orang beriman sejati shj tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya)

- Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerosakan
 
- Pemusnahan/runtuhnya Kabah

- Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap

- Sangkakala akan ditiup pertama kalinya membuat semua makhluk hidup merasa bimbang dan ketakutan

- Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membuat semua makhluk hidup mati dan yg ketiga yang membuat setiap makhluk hidup bangkit kembali

Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda:

"Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku buatkan tempat di syurga baginya pada hari penghakiman kelak". 

Kita boleh kirim ribuan bbm mesra, promote, baca yang terlalu penting tapi bila kirim yang berkaitan dengan ibadah mesti berpikir 2x.

Allah berfirman : 

"Jika engkau lebih mengejar duniawi daripada mengejar dekat denganKu maka Aku berikan, tapi Aku akan menjauhkan kalian dari syurgaKu". 

Itulah yg dimaksud dajjal yg bermata satu—ertinya hanya memikirkan duniawi drpd akhirat. 

Kerugian meninggalkan solat:

Subuh:
Cahaya wajah akan pudar.

Zuhur:
Berkat pendapatan akan hilang.

Asar:
Kesihatan mulai terganggu.

Maghrib:
Pertolongan anak akan jauh di akhirat nanti.

Isya':
Kedamaian dlm tidur sukar didapatkan.

Sebarkan dgn ikhlas. Niatkan ibadah. Sebarkan ilmu walau 1 ayat. 

*dipetik seluruhnya dari kiriman WhatsApp dari seorang rakan*

*sila klik url link di bawah utk info lanjut tentang Dab'bat Al Ard. (Sumber : Wikipedia)*. 


Sent from my iPhone

Tuesday, 27 November 2012

Lelah.

Im tired. So i just breathe everything in and out. Live. Like normal people. As if everything is okay. (When it is obviouly not).

Jadi, hadap. Dan senyum sajalah!

Sent from my iPhone

Monday, 26 November 2012

Deklarasi

Masa sukar.
Ranap.
Jatuh.
Namun tidak bergraviti.
Syukur.
Rasa rapuh yang cuma sehama.
Perhiasan kaca retak.
Bentuk hati.
Berhabuk.
Peluntur.
Melunturkan.
Kuman.
Jangkit.
Sakit.
Hampir.
Bangkit.
Kuat.
Bangun.
Berdiri.
Bertongkat realiti.

Masa-masa lampau.
Terekfleksikan.
Panggung.
Berputar.
Percuma tak berbayar.
Pergi jauh.

Tak mampu.
Pahit.
Wajib telan.

Kasut sendiri.
Pakai.
Gendong seorang.
Berat.
Sakit.
Pikul.

Kuat.
Jatuh.
Bangun.


Sent from my iPhone

Wednesday, 21 November 2012

_nv_

Dont you worry there my honey.
They will.
Eventually.

Live.

:)

Sent from my iPhone

Sunday, 18 November 2012

Siri bercakap dengan diri sendiri (tidak berjilid)

Ok. Tadi tu apa? Sikit je lagi. Stefani dah bang tepi telinga banyak kali. Pastu boleh pulak tetiba popped out dia tu. Pastu japgi hati jadi antara garisan. Pastu mcm berat ke lemah. Pastu patah balik jadi hamba dia mcm tu.

Aku cukup xpaham diri aku sendiri.

Lagi, kenapa dugaan tu lantas-lantas je tak semena-mena?

Mmg mencabar.

Lemahnyelahai.

Sape je pon yg kau nak hambakan diri kau tu? Dia takde perasaan pon. Tak lut langsung. Mcm eh kau takde pon oksigen jugak aku sedut hari-hari. Bukan tetiba bau gas bromin.

Eh. Sungguh aku xpahamlah diri aku ni. Ape je yg die ade wei? Ya Allah. Eh. Wake up lah wei. Wake up.

Kalau kau taknak hidup kau ranap kemudian hari, baik kau sedar cepat-cepat. Baik skrg dr nanti. Pilihan kat kau. Every consequences kau tanggung sendiri. Sorang. Takde sape nak bagi bahu.

Not even your bestfriend. Bukan mak kau. Bukan sape2. Kau.

Sent from my iPhone

Wednesday, 31 October 2012

X

Treat me bad!

Treat me nice, i cant work out what it means.

Make me hate you, for it would be a whole lot easier for me.

Breathe in water,
B. Disgrace

Sent from my iPhone

+

Kadang tu i was afraid of being me. Im afraid if i ever i said too much, spoke too much, it will only pushes you away from me.

Sometimes, i find it hard, expressing myself. Im afraid what would you think of me later then.

Kadang tu, i tweeted and i deleted the tweets back. Because i hold on to Konot's words to me. Dia kata major turn off kalau perempuan tu suka mencarut. Weck pun pernah cakap, "kau maki hamun dalam post kau, nanti org ingat kau perempuan murahan".

At the same time, everyday i wish that i would change myself. The fact that, bila marah, jangan mencarut straightaway. Istighfar. Deep breath. Namun, bisikan syaitan gak menguasai aku. You know, ustaz kata, syaitan paling senang nak pengaruhi org mukmin time dia tgh marahlah. Masa perasaan marah tu membuak-buak.

Rasa kerdil di sisi Allah bila fikir. Iman rapuh.

Takpalah. This is me. Walaupun im so positive that youre with or into someone so much right now, i am tired of doing all the efforts.

But you must realise the fact that for most women, decision yang diorang buat sangat bergantung dgn emosi diorang waktu tu.

Sekian.


Sent from my iPhone

Tuesday, 25 September 2012

Doa, Takdir, Sebab.

Orang kata kalau selalu doa baik2 kat orang, insyaAllah akan patah balik kat kita. Aku selama ni doa yg baik2 kat kawan2. Apsal takde pon benda yg happy jadi kat diri aku? (If you know what I mean..)

Now Nadia kau nak persoalkan takdir Allah? Qada dan qadar?

Tak, aku just rasa kenapa contoh2 semua berlaku kat sekeliling aku je? Dan bukannya pada aku? Kenapa?

Sebab? Aku nak tau sebab?



Sent from my iPhone

Wednesday, 19 September 2012

Through.

She shooed you off her priority list.
You're no longer a period.
To her, now, you're just like everybody else.

Washed and unseen.
B. Disgrace

Sent from my iPhone

Derogatory.

When she starts saving you under the alphabets, it is likely that you are no longer exist in her index.

Slides.
B. Disgrace

Sent from my iPhone

Wednesday, 1 August 2012

Nine to Ten

Nine going to ten and yet everything is still at stake.

I wish i could stop and leave. Go on. By myself again like last year's September and back.

But i just can't. It's not that easy.

Well yea, maybe i should try HARDER. To leave.

Grounded by heart.

B. Disgrace.


Sent from my iPhone

Thursday, 5 July 2012

Why Argue?

I dont understand why couples have to argue on something silly.

Look, there's always two sides of a coin.

Reality check - in some cases, we; males and females, think differently. Bear it! Live with it.. Stop arguing. Work things out. Creatively. Hmm~

Okay, i must admit that i, myself, have had, at times, feel kinda hurt by what my guy does, but yes, life aint gonna be easy for us at all time.

Cheers!

Sent from my iPhone

Tuesday, 19 June 2012

I got that.

Dengan satu lafaz i end this crazy thing inside my head this instant. Soalan mudah pun tak boleh jawab. Hint read. Ok thanks bye.

Sent from my iPhone

Wednesday, 9 May 2012

I is..

Too fragile for anyone.

Sent from my iPhone

Jatuh.

Tabung isian semula oksigen ketinggalan.

Sent from my iPhone

Tuesday, 24 April 2012

Stay.

"Ape kate u habiskan dulu study u, lepas tu baru u carik keje lain.."

I will be holding on these words until next year.

Sekian, terima kasih.

Sent from my iPhone

Saturday, 10 March 2012

Kecewa.

Hari ni aku dapat berita buruk.

Lab test untuk Soil Mechanics clash dengan wedding Reggy.

Speechless.

Sangat!

Hoi! Aku yang terlebih excited kot bila tau dia nak kahwin! I volunteered myself to run 2 tasks for her wedding and I prepared the reception song list! Tak habis excited lagi ke tu kau rasa?

Yang OUM ni pulak, nak keluar apa-apa timetable terhegeh-hegeh. Lembab nak mati. Ok, I know it wont change a thing pun kalau timetable untuk lab tu keluar awal. It's not like Reggy boleh sukahati nak tukar wedding date dia just sebab aku kena attend class/lab test/exam. Tapi at least, takdalah aku memberi harapan palsu kat kawan-kawan semua.

Aku dah beli clutch kot untuk wedding tu! Nasib baik tak jadi tempah baju sebab money constraint bulan ni. Kalau aku tempah, memang aku berkali-kali ganda frust.

Ok, aku sedih tak dapat attend reception dia. Dahlah nikah day pun aku kena kerja. Pathetic gila. Aku apply cuti sebulan awal kot. Sejak kerja shift ni mana sempat nak lepak-lepak catch up dengan kawan-kawan sangat. I dont even have the time for my own tau. Kuku pun potong kat office masa system down. Gila kan. It's too tiring. Kerja kena duduk je depan pc macam bercinta dengan monitor tu.

Lagi, aku rasa bersalah kat Reggy. Reggy mesti sedih. Sebab aku takda, Noni pun tak dapat attend sebab tiba-tiba dapat assignment luar KL.

Apapun, aku berdoa everything will run smooth for her wedding. Harap weather hari tu ok. Tak macam sekarang. Selalu hujan. Harap cuaca tak terik tak mendung tapi nyaman. Agar pengantin, kawan-kawan yang on duty dan guests semua selesa dan happy. Amiin.

Monday, 6 February 2012

Weddings and Emotions.

I love weddings! I really do. It's the place where i can catch up with most of my friends and everyone is happy. :)

I absolutely have no problems dealing with questions from friends like "kau bile lagi?".

Some ppl will go totally sentap with that kinda question. I as well do. Sometimes. But not during the time when i am at a wedding.

Here's some of the answer scheme for you girls out there :

1) dgn nada kerek : "kau tanye la tuhan!" - i never use this one.

2) "tunggula kad aku sampai. Haa, nanti jgn lupa pm alamat kat fb k!"

3) "eh, aku rasa aku dah invite everyone kat fb event. Terlepas pandang kot. Haha!" - buat muke gurau.

4) "haa tu la.. Kad xsiap lagi.. Sabar k.."

5) "insyaAllah, insyaAllah.. Tengah kumpul duit sama2 la ni.." - sambil buat muka yakin.

6) yang ni kinda lame : "kad dah ade wei, nama pengantin laki ngan date je belum ade.. Tolong carikkan satu!" - sambil buat muke paling cute yang anda mampu! Hehe.

7) cliche : "belum ada jodoh". Jangan guna jawapan ni, sebab rasa mcm miserable je hidup kau. Padahal ure enjoying singlehood to the utmost! Come onnnnnn!!

Ok, setakat ni, dengan takda draft langsung, ni je yang dapat aku fikir. Haha. Come on, pernah dengar "live your life to the fullest"? Walaupun korang bagi cakap "ive been single for too long". Oh come on!!!!!!! Girls, someday, someone will walk into your life and make you realise why it never worked out with anyone else. :)

My advice : APPLY POSITIVE THINKING!

There's someone out there at the otherside of the world or something, that is made for you.

Allah rancang yang terbaik untuk semua hambaNya.

Cheers!

Happy holidays from me ;
B. Disgrace

Sent from my iPhone