Wednesday 3 August 2011

Resepi Daging Masak Asam Pedas

Salam.
Hi semua! Hari ni atas permintaan kawan saya, Mashe Razali; saya akan pos entri tentang Resepi Masak Asam Pedas Daging. Here it is, twin!
Ingredients :
- Daging (of course!)
- Halia (sebesar ibu jari. Tp kalau jari tu kecik sangat, buat satu setengah ya?)
- Lengkuas (half a size of the halia)
- Serai (kuantiti biarlah logik dgn kuantiti daging yg digunakan)
- Ubi Kentang (potong ikut kesesuaian. Biasa kalau potato tu saiz besar, potong empat. Kalau sedang, potong dua je)
- Cili kering
- Bawang besar/bawang merah
- Bawang putih
- Halba
- Daun limau purut
- Air asam jawa

Method :
1. Rebus daging yg dah siap dipotong mengikut saiz yg sesuai dengan halia, lengkuas dan serai yg dah dititik bersama garam secukup rasa. Tapi, mula-mula kena rebus the daging alone. Bila dah empuk baru masukkan halia. serai and lengkuas tu.
2. Masa daging dah 3/4 empuk, masukkan potatoes.
3. Sambil tu bolehlah blend cili kering, bawang besar/merah dan bawang putih, with belacan secukupnya.
4. Kat periuk lain, panaskan minyak. Takyah byk2. Kuantiti minyak biar sepadan dengan kuantiti cili yang dah di blend tu.
5. Tumis halba sikit. Takyah byk2. Cukuplah lebih kurang satu sudu teh je. Kalau nak kasi lebih wangi, boleh tumis sekali dgn halia yg dah dititik (sikit je sbb nak kasi wangi je kan..), bawang merah dan bawang putih sekali, sikit.
6. Agak2 dah naik bau tu, masukkan cili. Part ni paling penting. Masa tumis cili ni, kena pastikan cili ni betul2 masak tau.
7. Bila cili dah masak, masukkan daging+potatoes tadi dengan air rebusannya sekali. Kacau biar sebati.
8. Bila dah mendidih, masukkan air asam. Sebatikan. Biarkan sampai mendidih lagi.
9. Bila dah mendidih, masukkan beberapa helai daun limau purut. Kalau perlu, tambah garam secukup rasa.
Tadaaaaa! Dah siap.
*Huhuhuhu. Rasanya takda yang tertinggal. Kalau ada perubahan nanti saya editlah k. Type guna fon ni. Hehe. *BuatMukaComel*
Selamat mencuba!
Cheers!
B. Disgrace

Sent from my iPhone

No comments:

Post a Comment